Ads 468x60px

Labels

vineri, 10 ianuarie 2014

Hranirea corecta a iepurilor

Iepurii sunt animale erbivore dar asta nu inseamna ca se pot hrani cu orice planta. Unele plante pot avea efecte negative asa ca este necesar sa stim care sunt comestibile pentru acestia si pe care trebuie sa le evitam.

Hranirea iepurilor crescuti in cadrul gospodariilor, in sistem extensiv, se face verdeturi, furaje si cereale.In cazul unui sistem semiintensiv, pe langa hranirea cu nutreturi se va completa si cu suplimente furajere concentrate pentru accelerarea cresterii rozatoarelor. Pentru a evita risipa de hrana, hranirea se va face prin jgheaburi sau in cutiute astfel incat sa nu fie calcata in picioare de catre iepure, in acest caz hrana va deveni improprie consumului.

Ce putem folosi in hranirea iepurilor.

In sistemul de crestere extensiva hranirea iepurilor se poate face in procent de peste 50% cu ierburi in amestec cu lucerna sau trifoi. Ideal este ca furajele verzi sa fie cosite cu o zi inainte pentru a fi usor ofilite atunci cand sunt date iepurelui. in nici un caz iepurele nu va fi hranit cu furaje verzi prafuite, cu pamant sau ude. Trebuie avut grija ca furajele sa nu contina si plante care pot fi toxice. Nutreturile verzi, in special trifoiul si lucerna, au un continut ridicat de substante nutritive si ajuta la o desfasurare normala a digestiei. Se recomanda ca hranirea cu furaje verzi sa se facain raport de minim 40-50% pe timpul verii si chiar mai mult in anotimpul rece.
In anotimpul rece, in lipsa furajelor verzi, hranirea se va face in general cu furaje suculente cum ar fi sfecla furajera. Furajele suculente pot provoca indigestie iar paiele, prin continutul de celuloza, au un efect favorabil asupra starii de sanatate a iepurelui, in special in caz de diaree. Furajele suculente se vor oferi in cantitati mici pentru a evita indigestia.

Iepurii mai pot fi hraniti si cu diferite cereale. Aceasta hrana este folosita in general pe perioada de iarna, cant furajele verzi lipsesc. Hranirea cu cereale ( grau, secara, ovaz, porumb ) se face in raport de 20%. Prin macinarea cerealelor va creste utilizarea digestiva. Nu se vor hrani iepurii cu tarate deoarece are efect laxativ.

Plante strict interzise in hranirea iepurilor

Ceapa, Cartofii ( atat radacina cat si frunzele acestuia ), Rosii ( tulpina ), conifere, parul porcului, cucuta si pepenele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Postări populare

Ce rase de iepuri preferi?